DALCA
1 cwn kacang dal ( di rendam dan di rebus)
4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1cm halia - dikisar
1 paket kecil rempah kari
1 camb cili boh
1camb air asam jawa
1 cawan pati santan
Rempah penumis
Setangkai daun kari
Beberapa ketul kecil ayam @ daging
Garam dan gula secukupnya
½ cawan minyak masak
Sayuran :-
2 biji kentang
½ batang karot
4 biji kacang bendi
4 urat kacang panjang
2 biji terung
2 biji tomato
1 biji mangga
1 biji pisang ( belum masak)
Cara membuat:
1. Masukkan minyak ke dalam periuk.
2. Tumis rempah penumis hingga naik bau bersama dengan daun kari.
3. Masukkan cdili boh dan goreng hingga garing. Masukkan bahan kisar dan kemudian rempah kari.
4. Masukkan daging ayam dan air asam.
5. Setelah daging empuk masukkan kacang dal.
6. Masukkan santan dan tambah air.
7. Masukkan ubi kentang dan diikuti dengan sayur yang lain.
8. Masukkan bahan perasa.
9. Masak hingga dan mendidih
10. Masukkan minyak ke dalam periuk.
11. Tumis rempah penumis hingga naik bau bersama dengan daun kari.
12. Masukkan cdili boh dan goreng hingga garing. Masukkan bahan kisar dan kemudian rempah kari.
13. Masukkan daging ayam dan air asam.
14. Setelah daging empuk masukkan kacang dal.
15. Masukkan santan dan tambah air.
16. Masukkan ubi kentang dan diikuti dengan sayur yang lain.
17. Masukkan bahan perasa.
Masak hingga dan mendidih.



0 comments:
Post a Comment