BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Asmaul Husna, 99 Beautiful Names of Allah

Friday, 11 November 2011

RESEPI NASI BERIANI


NASI BERIANI

1 kg beras basmati@ 6 cwn
8 camb rempah beryani faiza
½ susu cair / tairu
1 biji bawang besar     -  dimayang
5 ulas bawang putih   -  dimayang
4 camb minyak sapi
4 cm halia
rempah penumis:-
        4cm kulit manis
        1 kuntum bunga lawang
        4 biji buah pelaga                 
        6 kuntum cengkeh
2 tangkai daun pudina
2 biji tomato
2 biji cili merah
2 camb kismis
2 camb biji gajus
2 camt air mawar
Pewarna kuning
2 camb garam halus

Cara membuat :- 
1.  Basuh beras dan toskan..
2.  Panaskan minyak sapi ke dalam periuk. Masukkan bawang mayang dan goreng hingga kekuningkan. Masukkan rempah penumis..
3.  Jadikan rempah beriani pes dan masukkan kedalam periuk. Masak hingga naik bau. 
4. Masukkan susu dan air sebanyak 6 cawan. Masukkan garam dan biar mendidih. 
5. Masukkan beras, cili merah( dibelah dua), buah tomato ( dibelah empat) , Halia dan daun pudina. 
6. Apabila hampir kering, masukkan buah kismis dan gajus yang telah digoreng sekejap dan titiskan pewarna kuning.
7. Balik nasi sekali sekala dan biarkan hingga masak.

0 comments: