Bahan-bahan :-
- 1 kg daging [ayam]
- 1 1/4 biji kelapa [untuk santan]
- 1/4 biji untuk digoreng [kerisik]
- 2 sudu besar ketumbar
- 1/2 jintang putih
- 1 kunyit kering
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1/2 kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 biji buah kekeras
- sedikit biji pala
- 1 sudu lada hitam
- 1 senduk cili boh
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 5 batang serai
- 1 inci halia
- 5 helai daun kunyit
Cara-cara :-
1. Daging dibersihkan. potong besar. Gaul daging dengan rempah yang digiling dengan kelapa goreng. perap 1 jam
2. Panaskan minyak. Goreng bahan penumis . Apabila garing, masukkan daging dan apabila layu masukkan santan.
3. Apabila mendidih, masuk bagan hiasan hingga pekat
Bahan penumis :-
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4-5 tangkai daun kari / 1/2 halia
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 cawan minyak kelapa
- 4 biji buah pelaga
- 4 biji cili hijau
Monday, 6 February 2012
RESIPI RENDAM BASAMAH
Posted by MOK KU BLOG at 01:07
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment